• kenburns1
    Novosti
Halcom One - "Open Banking" rješenje, prilagođeno PSD2 direktivi
Jun 14, 2017

13. juna 2017.godine, na Brdu kod Kranja, Halcom je predstavio „Open Banking“ rješenje - Halcom One, na konferenciji „Novi izazovi u sektoru finansijskih usluga“. Rješenje je u potpunosti usklađeno sa drugom Direktivom EU o finansijskim uslugama ili PSD2, i namijenjeno je bankama i finansijskim institucijama. Na konferenciji, predstavnici Halcoma govorili su o promjenama koje će „open banking“ donijeti na evropsko tržište. Takođe je predstavljeno nekoliko studija slučaja Halcom One rješenja, koja sadrže elemente: otvoren API, kompatibilan PSD2 open-source interfejs; OneID, kvalifikovani elektronski certifikat u oblaku (Cloud certifikati); AntiFraud, rješenje za sprječavanje zloupotreba; i Communication Hub, alat za masovnu komunikaciju. Rješenje takođe može biti prošireno i na inovativne servise sa dodatnom vrijednošću i niz dodatnih povezanih usluga. U cilju lakšeg prilagođavanja zahtjevima regulatora, Halcom je napravio sopstveni razvojni portal kako bi korisnicima pružio detaljne informacije, opis API-ja i druge potrebne tehničke dokumente.

Više

Seminari: Smanjite troškove uz napredno korištenje elektronskog bankarstva
Apr 18, 2017

Halcom krajem aprila 2017. godine u Banja Luci i Sarajevu organizuje seminare na temu »Smanjite troškove uz napredno korištenje elektronskog bankarstva«, koji će se održati 25. aprila 2017. godine u Banja Luci i 27. aprila 2017. godine u Sarajevu. Ako želite saznati više o ovoj temi, pozivamo vas da nam se pridružite!

Više

Preduzeće „Halcom” posluje uspješno već 25 godina
Mar 23, 2017

Kompanija Halcom, koja je pionir u oblasti razvoja savremenih rješenja za platne sisteme u srednjoj i jugoistočnoj Evropi, ovih dana slavi 25 godina rada. Međunarodno preduzeće koje agilnom metodologijom inovativno razvija proizvode i usluge za finansijske ustanove, prisutno je na 8 tržišta EMEA, a svoja rješenja je prodao više od 70 banaka i 3 centralne banke i klirinške kuće. Halcom-ovi stručnjaci svoje poznavanje platnih sistema, tehničko znanje i dugogodišnja iskustva pretvaraju u napredna rješenja, proizvode i usluge.

Više

Emphasys Software preuzima Halcom
Oct 6, 2016

Majami – 5.oktobar.2016. - kompanija Emphasys Software (Emphasys) saopštila je danas da je izvršila preuzimanje Halcoma, vodećeg provajdera bankarskih rješenja u "Adriatic" regiji.

Više

Vidimo se u oktobru na događaju „Open Innovation Fintech Hackathon“ u Jadranskoj regiji i na Balkanu
Oct 3, 2016

Halcom organizuje još jedan događaj  „Open Innovation Adriatic Fintech Hackathon“  u saradnji sa partnerima u ABC HUB-u. Dobrodošli su svi učesnici, a cilj ovog događaja je da postane najvažniji FinTech Hackaton događaj u Jadranskoj regiji i na Balkanu. Partneri su FinTech kompanije, start up preduzeća i banke koji zadaju programske izazove. Trenutno potvrđeni partneri uključuju banke: SKB & Nova KBM, domaće i strane kompanije i start up preduzeća: Bitstamp, MicroBlink, Halcom Plačila i korporacija koja je u potražnji za novim FinTech rešenjima: Atletic Grupa.

Više

Ko je pobjednik Bytes of Banking radionice?
Jul 26, 2016

U petak su proglašeni pobjednici internacionalne studentske radionice “Bytes of Banking”. Završna ceremonija se odigrala u prostorijama BTC-a, srebrni partner događaja. Državni sekretar Ministarstva obrazovanja, nauke i sporta, dr. Tomaž Boh, generalni direktor Halcom-a, Marko Valjavec, Izvršni direktor BTC-a, Miha Zupanac i predsjednik EESTEC LC Ljubljana, Leon Štefanič Južnič, obratili su se učesnicima radionica iz 9 zemalja.

Više

Halcomov susret sa bankama na planini Vlašić
May 23, 2016
Halcom je i ove godine organizovao susret predstavnika banaka iz Bosne i Hercegovine na slikovitoj planini Vlašić. Na dvodnevnom događaju koji je održan od 19. do 20.maja 2016.godine učestvovalo je 14 predstavnika iz 9 banaka EBB Centra sa kojima smo podijelili inovacije na području sigurnosti i rješenja u digitalnom bankarstvu.

Više

Šesta e-Razvoj konferencija
Mar 31, 2016

U petak 25.marta 2016.godine, održana je šesta e-Razvoj konferencija. Sve više aktuelna tema današnjice – Elektronsko poslovanje u Cloud-u, bila je glavna tema konferencije. Halcom se predstavio temom „Bank2Business & Elektronski Certifikati“.

Više

Objavljeni pobjednici prvog FinTech Hackathona
Dec 7, 2015

Objavljeni su pobjednici 24 satnog Fintech Hackathon-a. Događaj je ugostio blizu 60 slovenačkih i inostranih programera, koji su se takmičili u razvijanju dodatnih funkcionalnosti, nedavno predstavljenog rješenja Hal mBills, omogućavajući brže i jednostavnije plaćanje do sada. Sudijama su najveći utisak ostavile inovativne ideje Jackaton tima, MedQuest tima na drugom i BUPR tima na trećem mjestu.

Više

Executive Brunch, Halcomov skup visokih predstavnika banaka
Nov 17, 2015

 U VIG Plazi, u Beogradu, 17. novembra 2015., održan je Halcom-ov skup visokih predstavnika banaka, članova izvršnih odbora banaka i direktora sektora, pod nazivom „Executive Brunch“. Svrha skupa je da Halcom, zajedno sa bankama, pronađe alternativna rješenja kako bi zajedno pokrenuli promjene, koje bi u situaciji opšte štednje omogućile rast bankama, a privredi povećale profit u njihovom bankarskom poslovanju. 

Više

Finconf u Sarajevu o budućnosti finansijskog sektora
Oct 2, 2015

Halcom je bio učesnik dvodnevne FinConf, koja se održala u Bosni i Hercegovini. Sa pažljivo pripremljenim programom i međunarodnim predavačima, specijalan fokus je bio na inovativnostima finansijske industrije. Učesnici konferencije su imali prilike da čuju predavanja i budu dio razgovora usmjerenih ka budućnosti finansijskih tržišta, kao i da čuju o drugim temama na evropskom finansijskom tržištu. Predavači su bili Ankica Kolobarić, viceguverner u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, Slaviša Raković, član Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Emir Čehajić, Izvršen direktor Bosna Bank International, kao i mnogi drugi stručnjaci. Halcom je učestvovao sa dva predavanja.

Više

Halcom je pobjednik izbora „Best of the Best“ 2015.godine
Sep 17, 2015

Američka privredna komora –AmCham Slovenije, objavila je juče u 17h na godišnjoj skupštini, pobjednika izbora za najbolju poslovnu praksu „Best of the Best“ za 2015. godinu. Glasački najuvjerljiviji, bio je projekat „Money Talks 2014, radionica naprednih vještina“ u kategoriji „Inovacija“, dok je projekat „Halcom-ova godina vrijednosti“, u kategoriji „Motivacija“, bio drugi. Treće mjesto je zauzeo Ekonomski fakultet sa projektom „Razvoj liderstva za indijske žene menadžere na Ekonomskom fakultetu“.

Više

Pobjednici „Bytes of Banking“ radionice naprednih vještina su odlučeni!
Jul 27, 2015
U petak su objavljeni pobjednici međunarodne studentske radionice pod nazivom „Bytes of Banking“, organizovane od strane Halcom-a i EESTEC-a (Electrical Engineering Students' European Association). Na završnoj svečanoj ceremoniji, koja se održala u prostorijama NLB Banke, projektnog partnera, Ministar obrazovanja, nauke i sporta, dr. Maja Makovec Brenčič, Kancelar ljubljanskog univerziteta, dr. Ivan Svetlik, Izvršni direktor Halcom d.d., gdin. Marko Valjavec i predsjednik Upravnog odbora NLB d.d., gdin. Janko Medja obratili su se studentima iz 11 različitih zemalja.

Više

„Best of the Best” – Halcom kao najbolji u kategoriji „Motivacija“
Jun 24, 2015
Američka privredna komora – AmCham Slovenija nastavlja sa ovogodišnjom selekcijom najboljih poslovnih praksi u poslovnim zajednicama u okviru „Best of the Best” programa. Juče je održano drugo takmičenje u kategoriji „Motivacija“. Halcom-ov projekat Godina Halcom-ovih vrijednosti, je bio najubedljiviji projekat po mišljenju žirija i u „Best of the Best“ takmičenju se našao odmah u finalu.

Više

Bankarstvo preko društvenih mreža – platni sistem budućnosti?
Jun 9, 2015

Od 17. do 26. jula će u prostorijama Halcom-a biti održana besplatna međunarodna radionica za studente pod nazivom „Bytes of Banking“. Organizator je Halcom, a namijenjena je studentima elektrotehnike i računarstva EESTEC. Glavna tema ovogodišnje stručne radionice je bankarstvo preko društvenih mreža (engl. social media banking). Studenti će imati priliku, da uz pomoć bankarskih profesionalaca, stvore inovativna i kreativna rješenja digitalnog bankarstva.

Više

Halcom je postao dio ELITE programa londonske berze
May 22, 2015

Kompanija Halcom je pozvana, od strane London Stock Exchange grupe (u daljem tekstu LSEG), da se pridruži njihovom pan-evropskom programu ELITE. Sve kompanije ove grupe dijele zajedničke karakteristike: ambiciju i brz rast.

Više

Ove sedmice kompanije aktivno rade na smanjivanju troškova sa automatizacijom procesa plaćanja
Apr 22, 2015

Više od 30 kampanija se već prijavilo na seminare, koje organizuje Halcom na temu kako smanjiti troškove sa automatizacijom procesa plaćanja. Seminari su besplatni, tema je vrlo aktuelna - ako ima i Vaše preduzeće potrebu za smanjenjem troškova, možete i Vi učestovati na jednom od seminara.  Prvi seminar se je održao juče, 21. aprila u Sarajevu u Poslovnom centru UNITIC, drugi seminar organizujemo 28. aprila u Banja Luci u Hotelu Talija.

Više

Hal E-Bank u ponudi Sberbank BH
Feb 24, 2015

Sberbank BH je u ponudu za pravna lica uvrstila Hal E-Bank, uslugu elektronskog bankarstva koja korisniku omogućava da jednim programom i jednim identifikacijskim sredstvom radi sa svojim računima u svim bankama koje su u sistemu Hal E-Bank. Ova usluga je zasnovana na Hal E-Bank aplikacije koja korisnicima omogućava: domaća i ino plaćanja, prijenose i konverzije valute na vlastite KM i devizne račune, uvid u stanje računa i pregled prometa po računima, te preuzimanje izvoda.

Više

Halcom na poslovnom susretu sa katarskim šeikom
Jan 21, 2015

U okviru dešavanja koja organizuje slovenački centar - I Feel Slovenia, predsjednik Republike Slovenije i počasni pokrovitelj centra, Borut Pahor, se zajedno sa generalnim direktorom preduzeća Halcom, Markom Valjavcem, i ostalim članovima delegacije sastao sa katarskim šeikom i predsjednikom Udruženja katarskih privrednika, Qatari Businessmen Association (QBA), njegovom ekselencijom šeikom Faisal Bin Qassim Thanijem.

Više